Misschien zijn we er te vroeg mee, maar een pandemie met de impact van COVID-19 heeft ook voordelen...
Voor je boos en heftig hoofdschuddend afhaakt, weet dan dat zelfs je moderne samenleving en je laatst geleverde Bol-bestelling eigenlijk te danken zijn aan enge ziektes. Serieus! Stap je even mee in de teletijdmachine?
Elke pandemie is uniek. Maar er zijn overeenkomsten hoe de samenleving ermee omgaat, hoe ze innovatieve antwoorden ontwikkelt. Leven en overleven, werken en verwerken … Het verandert na elke wereldwijde gezondheidscrisis. Hieronder lees je een paar voorbeelden. En we hebben ook al eens nagedacht over de wereld ná corona.
De pest: het begin van de Renaissance
Het is waarschijnlijk de grootste ramp die de mensheid ooit gekend heeft. Volgens sommige schattingen kostte de ziekte zelfs het leven aan 30 tot 60% van de Europese bevolking. Andere schattingen hebben het over 200 miljoen slachtoffers.
Dat énorme aantal doden maakte gezonde arbeidskrachten plots extreem waardevol. En dus gingen de lonen omhoog. Arbeiders hadden meer geld, konden zich onderwijs verloorloven en dus kwam er ook een groter sociaal evenwicht. Een nieuw en vrijer denken. De deuren voor de Renaissance stonden wagenwijd open.
Zo leidde de grootste ramp die de mensheid ooit gekend heeft ook tot een van de grootste sprongen voorwaarts naar de moderne wereld zoals we die nu kennen.
De pokkenepidemie in Boston: het begin van de vrije pers
De pokken hielden lelijk huis in de 17de en 18de eeuw. In 1721 werd vooral Boston hard getroffen: de helft van de 11.000 inwoners raakte besmet. Het dodental viel nog mee – 850 levens – maar het had verstrekkende gevolgen voor de medische wereld én voor de pers.
De medische wereld gebruikte immers voor het eerst kranten om mensen te informeren over het gevaar van het virus. En over een remedie: vaccineren, waarbij pus uit de pokken van patiënten werd geïinjecteerd om een milde infectie te veroorzaken.
Een vies idee waar moraalridders en religieuze mensen niet mee konden lachen. Zoals James Franklin, de broer van latere president Benjamin. Die publiceerde zijn opvattingen in de New England Courant. Dankzij dat opiniestuk groeide de krant uit tot een forum voor debat en zelfs satire. Het effende het pad voor de vrije pers in de Verenigde Staten en de kranten zoals wij ze vandaag nog kennen.
SARS: online shoppen 1.0
SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) legde grote delen van Azië lam in 2002. Het virus was op zich niet zo dodelijk, maar de wereld hield toch – letterlijk én figuurlijk – de adem in.
De toeristische sector stortte in. Mensen gingen meer werken. Winkels hadden geen klanten meer. Kinderen gingen niet naar school … En de economische schade liep in de tientallen miljarden. Herkenbaar?
Dat zijn de innovaties die eruit volgden ook. De verspreiding van het internet in China steeg aan een hels tempo. En omdat mensen nog wilden winkelen, ontwikkelde de e-commerce zich ook vliegensvlug. Alibaba en JD.com profiteerden van die evolutie en zijn nu twee van ’s werelds grootste bedrijven.
Corona: e-commerce 2.0, 5G en andere zotte ideeën
Niemand kan zeggen hoe lang we de gevolgen van de coronacrisis nog zullen dragen. En niemand kan zeggen welke evoluties en innovaties ook de volgende jaren nog zullen standhouden. Maar ons leven zal er anders uitzien, dat is zeker.
COVID-19 zal waarschijnlijk zelfs de geschiedenis ingaan als een vonk voor sociale verandering.
Handjes wassen, geen handen schudden, thuiswerken en thuis leren, … Belangrijke maatschappelijke veranderingen. Mét een socio-economische impact. Digitaal samenwerken is doenbaar en evolueert nu ook bijna dagelijks. De aandelen van online meetingtool Zoom kenden ook al een énorme stijging.
Die digitalisering gaat zich ongetwijfeld nog verder doorzetten. Althans, als we de recentste technologietrends onder de loep nemen.
Niet alleen op sociaal vlak zal de mensheid veranderen na Covid-19, ook de economie en alle marketeers staan voor nieuwe uitdagingen:
Is jouw productengamma toe aan een uitbreiding of vernieuwing om beter in te spelen op de nieuwe behoeftes van de consument?
Is het koopgedrag van jouw klanten veranderd sinds maart 2020?
Ben je op zoek naar een inspiratievolle workshop waarin op jouw merk, product of doelgroep wordt ingezoomd? Aarzel dan niet en contacteer vrijblijvend één van de communicatie experten van Bubka voor een “post Covid-19” online babbel of co-creatie workshop.
